Může Babišova kauza úplně převrátit volby? Aneb může "Čapák" být jemu osudným?

15. 08. 2017 13:47:13
Policie potvrdila, že Čapí hnízdo byl podvod od samého počátku, případ vyšetřovala přes rok a půl a konečně se něco začíná dít. Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Doufám, že z tohoto už se Babiš jen tak nevyhrabe.

Policie požádala o vydání Babiše a Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání, kvůli dotačnímu podvodu okolo Čapího hnízda, nutno podotknout konečně, protože každý uvažující člověk musí vědět, že jde o nějaké zvláštní čachrování s dotacemi (ovšem pojďme zatím ctít presumpci neviny). Vrchní státní zastupitelství v čele s L. Bradáčovou před pár týdny konstatovalo, že to byli právě lidé z okolí lídra hnutí ANO, kdo se snažil vyšetřování hatit. Vyšetřování čeká i další lidi, kteří byli do příběhu dotace zapojeni, protože je to velmi sofistikovaná chobotnice, kterou Babiš začal tvořit v r. 2008. (viz. celá kauza velmi zkráceně, pro ty, co neví o co jde)

Začala na základě anonymního udání. O dotace se poté začal zajímat Evropský úřad na vyšetřování podvodů - OLAF. Cíleně zastřel vlastnictví, aby získal dotaci 54 mil. z EU. V r. 2008 Babiš měl ve svém holdingu akciovou společnost/ZZN Pelhřimov, věděl ale, že o dotace mohou žádat jen malé a střední podniky, to Agrofert není, tudíž založil anonymní firmu/Čapí hnízdo, tu vyřadil z holdingu a zažádal o 54.mil., ta poté zanikla fúzí se společností IMOBA, jejímž jediným akcionářem je společnost SynBiol, vlastněná Babišem.(Kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl Agrofert do svěřeneckého fondu a je rekordmanem v čerpání dotací z eurofondů, je i jedním z největších konzumentů unijních peněz v regionu střední a východní Evropy.)

Ovšem pojďme zpět do současnosti. Policie si vyžádala dokumenty ke celé kauze, které dokládají, že žádost o dotaci na "Čapák" Babiše obsahovala nepravdivé údaje a od počátku to byl tedy podvod. Jde o doklady, na nichž je podpis přímo lídra hnutí ANO. Policie sice většinu dokumentů měla, ručitelskou smlouvu podepsanou Babišem ovšem nikoli. Na povrch se také až teď dostali expertní posudky o celé dotaci. Jeho závěr byl jasný: projekt není životaschopný. (viz. galerie)

Bylo zajímavé sledovat Faltýnka v Událostech komentářích na ČT, kde okolo sebe kopal, nepůsobil ve studiu klidně a žvanil nesmysly a mluvil okolo, jen ne na moderátorovi otázky a motal se do svých slov, kodexů apod., zkrátka to neuměl vysvětlit. Faltýnek/ANO 2011/Události komentáře: „Já soudům věřím jsou nezávislé a z této kauzy jako ze všech kauz, to dopadne stejně a vím, že se nestane nic, protože se tady nic nestalo. Já o té kauze nevím vůbec nic, já jako člen představenstva Agrofertu o žádosti na dotacích nevím. Potřebuju zjistit z čeho jsem obviněn, protože já jsem nic neudělal". Že by se najednou chtěl Faltýnek ze všeho vymotat a hodit na svého předsedu?

Ovšem morální kodex hnutí ANO to říkal ještě donedávna jasně, ovšem teď... Bylo by hezké kdyby nebyl jen na papíře, ale kdyby se podle něho také duo Babiš-Faltýnek řídilo. Samozřejmě se můžeme domnívat jestli ho změnili protože už tušili, že něco později praskne, ale to už vaříme z vody... I když už to slovo morální mi u Babiše přijde divná. Např. to jak uspořádal svatbu na "Čapáku", to považuji za slušný výsměch a plivnutí do obličeje celé české společnosti.

Samozřejmě vyjádření Babiše asi nikoho nepřekvapí: Je to pokus zkorumpovaného systému mě zdiskreditovat, vyhnat s politiky, je to snaha ovlivnit volby.Jsme jak v 50. letech. Já snad i pocity AB chápu, ale vždycky, když začne bývalý člen KSČ mluvit o 50. letech, vypadá to trochu nepromyšleně a jestli jsme podle Babiše "jak v padesátých letech", pak je to smrtící hodnocení pro práci ministra spravedlnosti za hnutí ANO. Když se odvolává na 50. léta snaží se nám namluvit, že je novodobá Horáková?! To mu fakt někdo baští?!

Může tato událost převrátit celé volby a preference ANO? Myslím že ne, protože jeho ovečky by snad překousli i já nevím co... Udělá z toho zbraň na billboardech atd. a ještě více posílí. Řekne: U nás řídí MV Chovanec, takže je to od ČSSD plán, jak mě zničit a dostat do vězení. Čeho se ale opravdu bojím je, aby se z toho nestalo téma voleb do PS. Nedivil bych se protože ANO žádný program nemá a toto by mohla být poté dobrá zbraň, ovšem chci aby tyto volby byly o programech jednotlivých stran.To, že Zeman poté všem řekl, že obvinění pro něho nebude překážkou je vrchol. Je vidět, že Zeman mluví přesně to, co by mu mohlo v budoucnu pomoci...

Myslím, že vydáni budou, tento trend vydávat všechny trvá už dlouho viz. Rath. Ono se to ale může ještě dlouho táhnout, než je nějak obviní. Vždyť už od března r. 2016 je v PS na pořadu dne mimořádná schůze na téma Čapího hnízda, dále záleží na policii v ČR a na OLAF v Bruselu. Je tedy otázka, jak dlouho to může trvat. Co už ale víme je fakt, že dotace 54 mil. pro Babiše bude muset ČR podle unijních pravidel vracet. Otázka zní pouze: Kdy. Celá kauza dopadne i na daňové poplatníky, takže DÍKY ANDY! PS: Některé mé věty jsou zdrojem: J.Šídlo a Neovlivní.cz. Pokud vás moje články zaujaly, můžete se přidat na můj Facebook, kde se bavím o politice.

Autor: Petr Bláha | úterý 15.8.2017 13:47 | karma článku: 22.94 | přečteno: 1061x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 10.65 | Přečteno: 103 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 495 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2472

Můj FB: https://www.facebook.com/BlahaPetrCZ/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...