Rušením „nesmyslů" bude jízdné téměř zdarma. Kolik nás bude ještě stát "ježíšek" A.Babiš?

17. 03. 2018 12:05:00
Kde se na to skutečně vezme? Nemají určitou slevu důchodci a studenti už teď? Není to nekoncepční nesmysl? Nepřiotrávil se tady někdo koblihami? NE, jen je to marketingově pragmatický tah, jak úplně "vyluxovat" levici.

Jízdné zdarma nebude. Nicméně tento populistický krok se projeví a to 75% slevou jízdného pro důchodce a studenty.Novinka by měla začít platit od změny jízdních řádů, tedy od 10. června. Státní pokladnu to má stát 5,8 miliardy korun. Premiér v demisi chce možná udělat radost svým voličům, možná je to marketingový tah před možnými předčasnými volbami, možná chce "vyluxovat" zbytek levicových voličů, protože na pravé straně polit.spektra už nemá kde brát. Těžko říct...

Ačkoliv s tímto krokem nesouhlasím, stejně by se dal udělat lépe. Jak? Takto obrovské slevy mají v principu stejný problém. Jsou plošné, pro chudé i bohaté. Proč např. Ministerstvo dopravy nedalo tyto peníze do výstavby infrastruktury, která s tímto velmi souvisí?

Nicméně jsou tu i těžce podfinancované obory, které by zasloužily povšimnutí. Chybí tu koncepce a peníze ve školství/zdravotnictví. Jak je možné, že v těchto oblastech nemůžeme nic dělat a poté se dozvíme, že díky rušení "nesmyslů" se objevily peníze na 75% slevu jízdného za necelých 6 miliard a zároveň tímto krokem bude potřeba na úřadu vytvořit šest nových pracovních míst pro úředníky, kteří budou nároky dopravců zpracovávat? Je to ostudné!

Pokud se pan AB chce tak moc věnovat důchodcům, proč nemluví o rozvoji soc.služeb? On přijde brzy čas, kdy se i o tomto bude muset nejen mluvit, ale nějak to řešit, protože např. tyto služby se současnými platy nebude mít kdo zajišťovat.

Ovšem tento krok nepotěšil ani dopravce, kteří budou řešit problémy s kapacitou a nedostatku času na zavedení změn. Další komplikací je skutečnost, že zejména v ranní špičce jezdí prakticky veškerá doprava do Prahy plně obsazená. Bude proto problém přepravit v této době větší množství nových cestujících.

Co tedy říct závěrem? Dle mého se toto množství peněz dalo vynaložit efektivněji a v horizontu by to bylo pro dané skupiny přínosnější a tyto osoby by byly i šťastnější. Je to jeden z dalších neuvážených kroků, jak nasbírat politické body, ale bohužel nic není zadarmo a tyto peníze budou chybět a ve výsledku to zaplatí zase daňoví poplatníci.

P.Bláha

Autor: Petr Bláha | sobota 17.3.2018 12:05 | karma článku: 24.32 | přečteno: 838x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 81 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 499 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2472

Můj FB: https://www.facebook.com/BlahaPetrCZ/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...